Bouletin December 2023

Van de Voorzitter

Hoe klein kan de wereld zijn?
Eind november hadden wij opnieuw een vakantie geboekt naar ons geliefde Gambia. Onder de reizigers in ons vliegtuig zat een persoon op weg naar zijn naburig gelegen thuisland, Senegal. Deze persoon, beter bekend als Buba, kennen wij al jaren als lid van de jeu de boules vereniging uit Groningen en is tevens de enige persoon uit Senegal die wij kennen!!  Dankzij onze vele bezoeken aan de Martinimasters hebben wij met deze persoon een goede band opgebouwd en zijn er zelfs leden van L.M.I. die plannen hebben gemaakt om bij de volgende Martinemasters bij hem thuis te gaan overnachten!!

De afgelopen weken is er keihard gewerkt om de gang van zaken rond het aanschaffen van onze nieuwe clubkleding in goede banen te leiden. Maar liefst 56 leden, de helft van ons ledenbestand, hebben besloten om deze nieuwe kleding aan te schaffen. Een mooi aantal en misschien zullen er bij het aanzien van dit nieuwe tenue er nog meer leden volgen !!
Enkele leden van onze vereniging hebben het idee geopperd om bij onze vereniging gezamenlijk het oude jaar uit te zwaaien en het nieuwe jaar gezamenlijk in te wijden. Uiteraard bij voldoende belangstelling . De voor de coronaperiode eerder gehouden oudejaarsavonden zijn bijzonder goed verlopen en hopelijk kunnen wij rekenen op een geslaagde herhaling.

Bij thuiskomst van onze vakantie werden wij negatief verrast met de mededeling dat enkele sportaccommodaties, waaronder de sporthal “ Geestmerambacht” en zwembad Duikerdel, waren gesloten. Bij het lezen van dit nieuws besef ik hoe belangrijk het is bij een vereniging om een goed management te voeren. Daarom wil ik graag nog eens benadrukken dat wij bij L.M.I. trots mogen zijn op ons bestuur en alle vrijwilligers die een bijdrage leveren aan het gezonde voortbestaan van onze club.

Allen een fijne kerst toegewenst en een sportief uiteinde voor 2023.

Thomas

Overlijden Wim Broens

Enkele weken geleden bereikte ons het droevige bericht dat ons oud lid Wim Broens op de respectabele leeftijd van 91 jaar is overleden. Wim was woonachtig in de regio Schagen en voelde zich thuis bij onze club. Hij speelde met een enorm enthousiasme de jeu de boules sport en kon ook genieten wanneer de tegenstander een mooie bal speelde. De laatste jaren was het voor Wim, gezien zijn gezondheid, een te grote opgave om steeds nog naar Noord-Scharwoude te komen rijden. Wij wensen een ieder die Wim heeft gekend veel sterkte toe. 

Thomas.

Van de Secretaris

Lieve boules-vrienden,

Het zijn met recht de donkere dagen voor Kerstmis wat nog erger wordt door alle regenbuien. Het zou leuk zijn als er nog wat gezond vriesweer komt deze winter.

Gelukkig is het in onze hal meestal aangenaam bezig zijn bij ongeveer 15-16 graden. Meerdere verenigingen zijn best jaloers op ons mooie complex. Ons 3e NPC-team speelt wel eens in een heel andere plaats dan waar de tegenstander gevestigd is, omdat deze zelf geen “Boulodrome” heeft. Dit team doet het trouwens heel goed, staat op dit moment op plek 2 in de poule in de 6e divisie.

Op de laatste bestuursvergadering is besloten dat we een nieuwjaarsreceptie houden voor alle leden met partners, namelijk op zaterdag 6 januari vanaf 15.30 uur. Dus houd deze alvast vrij in je agenda, je bent allemaal uitgenodigd!
Na diverse verwikkelingen zijn de nieuwe tenues een paar weken geleden eindelijk besteld, dus we zijn in hoopvolle verwachting dat ze nog dit jaar bezorgd worden. Jullie worden op de hoogte gehouden.

Op 30 december doen er 10 teams mee aan het oliebollentoernooi. Dit wordt een mooie dag. We hopen dat veel leden komen kijken en aanmoedigen.

Wij kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken bij diverse activiteiten binnen de vereniging: voor b.v. kantinediensten, hulp bij clinics, bij de klussenploeg op maandagochtend, enz. Als je je (bij Mona) aanmeldt voor kantinediensten loop je eerst een of meer keren met een ervaren medewerker mee voordat je zo’n dienst zelfstandig invult.
Het is wel gewenst dat je dan ook een on-line cursus doet: “Verantwoord Alcohol Schenken”, omdat we hierop regelmatig gecontroleerd worden. Het is geen moeilijke cursus en je kan deze in ongeveer een of twee uur afronden. Je kunt het vinden op: https://www.nocnsf.nl/iva.

Met vriendelijke groet,
Joke Duim,
Secretaris Langedijker Pétanque Club Les Mille Îles

Van de Penningmeester

We hebben de buitenkant van ons gebouw opgefleurd met prachtige banners.
En nu de binnenkant!  Ik heb het volgende plan:

We spannen een 8 mm dikke staaldraad tussen alle stalen hoekkolommen, met op elke tussenkolom een ondersteuning tegen het doorhangen. Aan deze doorlopende draad kunnen we panelen hangen.
Deze panelen van 244 x 122 cm kunnen geleverd worden door Frank Duijn. Hetzelfde materiaal als de bordjes die hij gemaakt heeft voor de NPC-teams. Op deze panelen kan Frank alles projecteren wat wij willen. Dat kunnen foto’s van onze club zijn als ook reclame borden. Doordat de panelen allemaal dezelfde maat hebben, wordt het een kleurige eenheid.
De investering voor de draad is een paar honderd euro en elk bord kost ca € 30.=.
De bestaande reclame borden zullen in overleg met de sponsor aangepast worden aan de voorgenoemde maat.
Door 2 gaatjes te boren kunnen de panelen met tie-wraps opgehangen worden, wat ook het verplaatsen en/of verdelen makkelijk maakt. Doordat niet in de wand hoeven te boren en voor de staalconstructie blijven hebben we ook geen last van de windverbanden.

Wie praat ermee om de verjongingskuur van onze club en hal gestalte te geven.
Joop

Van de Wedstrijdsecretaris

Beste boulesvrienden,

Het duurt nog wel even, maar ik wil alvast wat vooruitblikken op het sextettentoernooi ‘Oliebollentoernooi’  30 december.

We hebben tien teams. Deze worden door loting verdeeld over twee poules. Deze poules spelen volgens een vast rooster een halve competitie tegen elkaar. De spelers spelen drie keer een triplette, twee keer een doublette en één keer een tête à tête. Voor de triplette krijg je bij winst 4 punten, voor de doublette 3 punten en voor de tête à tête 2 punten. Na vijf ronden wordt in beide poules de stand opgemaakt. In de finaleronden spelen de nummers 1 tegen  elkaar, de nrs. 2 tegen elkaar etc. Het wedstrijdterrein wordt in vijf vakken verdeeld. De eerste vijf ronden wordt er steeds in een ander vak gespeeld.

In principe bestaat een team uit zes spelers. Iedereen krijgt een vast nummer. Bv.A1, A2 A3 etc. Hetzelfde geldt voor B, C, D t/m J. Voor sommigen is zes wedstrijden teveel. In dat geval mogen er onder een nummer twee spelers ingeschreven worden. Dan speelt de een wedstrijd 1,3 en 5. De ander 2, 4 en 6. Dat staat van te voren vast.

Iedereen moet zich wel realiseren, dat het een lange dag wordt. We beginnen om 10:00 uur. Ik denk, dat rond 18:00 uur de vijf ronden gespeeld zijn en daarna volgen de finaleronden. Maar bij de kantinecommissie is door vragen van de leden betreffende de catering het idee ontstaan om na de vijfde ronde een pauze in te lassen voor een warme maaltijd. Peter de Jong wil twee maaltijden bereiden, stoemp ( Brusselse hutspot ) en boerenkool. Beiden met rookworst.  Om een beeld te krijgen hoe groot de belangstelling is, vragen wij jullie hierop te regeren en bij een positieve reactie aan te geven, waar de keus op valt. De komende tijd zal ik deze vraag per mail nog wel een paar keer herhalen om een goed beeld te krijgen op hoeveel personen gerekend moet worden. De kosten voor de maaltijd bedragen € 5,00.
Verder wordt in verband met de tijdsduur van het toernooi gedacht om dit te laten beginnen om 09:30 uur. Wat betreft de vrijwilligers voor de keuken en bar vormt dit geen probleem, maar toch wil ik ook de deelnemers vragen, zeker die van verderop komen, of de aanvangstijd van het toernooi  om 09:30 uur problemen geeft. Ook hier vraag ik jullie om een respons.

In afwachting van jullie antwoord groet ik jullie.

Met vriendelijke groet,
Richard

Hallo alle leden,

Ik wil een pleidooi houden over het gebruik van de cirkels.

Het gebruik van 2 cirkels tijdens een wedstrijd is zeer inefficiënt.
Als de mêne klaar is wordt de cirkel op gepakt en ergens neergelegd, vervolgens aan de overzijde wordt de 2e cirkel opgepakt en in het veld gelegd. Dit is nog de meest gunstige handeling. Heel vaak gebeurt het dat na de laatste worp gelijk naar de andere kant wordt gelopen om de resultaten te bekijken en de ring blijft liggen. Die later tijdens het spel mogelijk wordt verwijderd.
Wanneer je met één cirkel gebruikt pakt de laatste speler van de mêne de cirkel op en legt hem op de plaats aan de overkant van het veld. Dit is één handeling en dus veel efficiënter.

Na het spelen van een aantal NPC wedstrijden bij andere verenigingen viel mij op dat dit meer regel dan uitzondering is.
Ik zou hiermee graag een discussie op gang brengen en kijken of we een cultuurverandering kunnen bewerkstelligen.

Groet Joop Bakker
Op persoonlijke titel

Het volgende plan is geboren

en komt uit de koker van Peter de Jong.

Digitale informatieschermen in de kantine.

Doel van de digitale informatie schermen:

 • Tijdens de midweektoernooien informatie te verschaffen van de ranking.
 • Agenda van de aankomende 2 weken te laten zien
 • Tijdens vergaderingen documenten te tonen (scheelt papier)
 • Mededelingen voor de korte en lange termijn
 • Suggesties van de leden en bestuur
 • Reclame
 • Melding van nieuwe leden
 • Misschien weet jij nog andere mogelijkheden?

  Het plan is boven de hoek van de wedstrijdleiding een scherm te hangen en groot draaibaar scherm in de hoek bij het buitenraam en mededelingen bord.
  Ook een jeu de boules club moet met zijn tijd meegaan!
  Groet Peter en Joop

Van de kantinecommissie

Hoi allemaal
 

Er zijn best nog wat leden zonder certificaat Verantwoord Alcohol Schenken. Dit certificaat is heel belangrijk als je wel eens achter de bar staat. Niet alleen voor mensen die kantinedienst draaien maar ook mensen die wel eens helpen met de NPC of de Midweek, of als je van plan bent dit eens te gaan doen.

Het is vrij makkelijk te behalen thuis achter je computer en als het niet direct lukt kun je het nog tig keer proberen. Kom je er niet uit willen Joke en ik jullie best helpen.  Willen jullie aub je best doen om dit zo spoedig mogelijk te doen??!!  Vorige week hebben we controle gehad en gelukkig was alles toen in orde. Degene die toen kantinedienst had heeft dit certificaat maar dat had zomaar anders kunnen zijn.

Log in op NOC*NSF.nl , scroll naar beneden en je vind de link naar e-learning.
 
In de la ligt een map met de certificaten van leden die deze behaald hebben. Een ieder die deze mail ontvangt heb ik dus niet in de map gevonden. Als het gelukt is graag een copy meenemen naar de club of naar mij doormailen dan print ik hem wel uit.
 
Graag jullie medewerking!!!
 
groetjes Mona
 

recept

Kapucijnerschotel met rookworst (HEMA) en appel

Veel mensen vinden peulvruchten simpel en boers eten nou dat komt mooi uit want dat is lekker. Maar om het voor die mensen wat interessanter te maken het volgende recept zeker deze dagen met dat mooie Hollandse regen weer !!!?

Het is voor 4 personen.

Ingrediënten:

 • 200 gr gerookte spekblokjes
 • 2 eetl. olijfolie
 • 300 gram rundergehakt
 • 2 preien in smalle ringen
 • 400 gram Hollandse wok groenten
 • 1 tl paprikapoeder ( evt. gerookte paprika poeder)
 • 1 rookworst
 • 2 appels ( zurige appel bv jonagold )
 • 2 eetl. Honing
 • 800 gram ( blik) kapucijners , uitgelekt. Wil je voor de hoofdprijs gaan gebruik dan verse kapucijners ( de beste in Nederland familie Smak uit Lutjewinkel) die moet je wel 24 uur weken natuurlijk.

Bereiden:

 • Verhit een wok of hapjespan en bak hier in de spekblokjes knapperig.
 • Schep ze uit de pan. Verhit de helft van de olie in de pan en bak hierin het gehakt rul.
 • Schep de prei, wok groenten en paprikapoeder erdoor en roerbak 4-5 minuten.
 • Verwarm de rookworst in warm water ( niet kokend).schil intussen de appels, boor de klokhuizen er uit en snijd de appels in plakken van 1 cm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hier in de appels goudbruin aan weerskanten .Besprenkel de appels met honing. Schep de kapucijners en spekjes door het gehaktmengsel en verwarm zonder te koken. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de rookworst in plakjes en serveer met de appel schijven op de kapucijnerschotel.
 • Persoonlijk drink ik hier graag een trippel biertje bij maar een lekker rood wijntje is zeker net zo goed . ( bv een Negroroamaro uit Puglia moet je zeker eens proberen.)

Eten jullie smakelijk.
Als jullie een recept gemaakt hebben graag reactie.
Peter.dejong1955@outlook.com

Gr peter

Van technische dienst 

Beste leden

Regelmatig worden er dingen vergeten of niet gedaan.

Afgelopen periode bv. Drie maal oranje container eens in de vier weken, versterkers niet uit, koffie zet apparaat + heet water niet uit wat schade aan apparatuur of erger brand kan veroorzaken, timer niet ingeschakeld waardoor de verlichting blijft branden tot evt. volgende kantine dienst.
We zijn allemaal mensen en kunnen wat vergeten. Daarom ligt er een geplastificeerd A4tje achter de kassa, met hoe te handelen bij het eindigen van de kantinedienst. Lees het door, sla het op.
We doen er als vereniging alles aan om te besparen. Dus gaarne attentie. Voor de rest ben ik zeer tevreden met jullie inzet.

Gr Peter de Jong

Over de agenda van de homepage

 

Als u met de muis op een agendapunt staat volgt er een zogenaamde ‘pop-up’. Hierin kunt u al bijzonderheden over dit agendapunt lezen. Als u hier vervolgens op klikt, volgt er een nieuw scherm met daarin de bijzonderheden van dit evenement. Zoals bijvoorbeeld hieronder.

de Vomar-klantenkaart actie

Spek je clubkas met Club is Koning sparen van Vomar!
Jij kunt de kas van L.M.I. eenvoudig en geheel kosteloos spekken! Dat doe je door je Klant-is-Koning kaart aan jouw club te koppelen en simpelweg bij het boodschappen doen je kaart te scannen bij de kassa. En het kost jou niets, want Vomar maakt elk kwartaal 0,5%* van het totaalbedrag aan boodschappen van alle gekoppelde Klant-is-Koning kaarten over aan de club.

Spaar nu mee voor jouw club!
Spaar je al met een geregistreerde Klant-is-Koning kaart voor jezelf en wil je meesparen voor je club?
Log dan in je online Klant-is-Koning kaart omgeving in en koppel je kaart aan jouw vereniging met de unieke Clubcode. Voor onze vereniging is dat MIZU2021.

Klik hier voor meer informatie.