Bouletin Februari 2024

Van de Voorzitter

De eerste maand van 2024 zit er bijna op wanneer er weer een stukje van de voorzitter wordt verwacht. Het afgelopen jaar is voor onze vereniging een jaar geweest waarbij de kalender bol stond met vele activiteiten. Naast de vele clinics, staan er ook voor het komende jaar weer vele gebeurtenissen gepland. Ook de ontwikkelingen rond het plan “De Oostrand” zal het komende jaar onze aandacht blijven vragen.

Tijdens het eerst gehouden midweek toernooi in het nieuwe jaar waren wij getuige van de première van onze nieuwe wedstrijdtenues. Gezien de positieve reacties die ik zelf heb ontvangen, denken wij, ondanks enkele criticasters, de juiste keuze te hebben gemaakt. Dank aan de mensen die zich hiervoor hebben ingezet. Ook dit jaar staan er de nodige plannen op stapel. Zo zal er binnenkort binnen in onze hal, evenals aan de buitenkant, meer aankleding te zien zijn. Wij denken hiermee ook de sfeer binnen als een echte  boulehal te kunnen vergroten.

Ook op sportief gebied willen wij als vereniging graag progressie boeken. Daarom waren op woensdag 17 januari jl. alle leden die nu meespelen in de N.P.C. competitie uitgenodigd om samen eens te kijken hoe wij in de toekomst onze vereniging naar een hoger niveau kunnen tillen. Tijdens deze nuttige sectie is er besloten om een sportcommissie op te richten. Deze zal geleid worden door iemand met vele jaren petanque ervaring en uiteraard ondersteuning zal kunnen gebruiken van meerdere leden. Hiermee hopen wij op sportief gebied ook bij onze vereniging vooruitgang te kunnen boeken.

Tevens wil ik langs deze weg nog even terug komen op een eerdere afspraak. Een petanque vereniging heeft leden die alleen recreatief een balletje komen gooien en spelers die vooral fanatiek bezig zijn en dit als een echte wedstrijdsport ervaren. Uiteraard moet dit alles samen te verwezenlijken zijn. Belangrijk is dat wij  een vereniging willen zijn waar iedereen met veel plezier aanwezig is en zich vooral thuis moet kunnen voelen.

Rest mij nog te vermelden dat er op 27 februari a.s. een algemene ledenvergadering zal plaats vinden. Wij hopen u daarbij uiteraard te verwelkomen.

Thomas Buiter,
Voorzitter

Van de Secretaris

Wij vragen jullie om dinsdagavond 27 februari vrij te houden omdat het bestuur dan de Algemene Leden Vergadering heeft gepland. De uitnodiging hiervoor, met bijlagen zoals agenda en jaarverslagen, krijgen jullie binnenkort.

Ziekenboeg
Sandra Vrijhoef is een aantal malen geopereerd en behandeld aan haar neus wegens huidkanker. Gelukkig heeft dit geresulteerd dat de kanker weg is. De neus moet echter nog gereconstrueerd worden. We zullen Sandra dus nog even niet op de club zien, ook omdat ze niet mag bukken en het rustig aan moet doen.

Ook Anneke Wiedijk zien we even niet boulen, ze is aan haar linkerhand geopereerd wegens carpaal tunnelsyndroom. Als deze goeddeels genezen is gebeurt dit ook nog aan de rechterkant.

Sterkte allebei dames!

NPC
Ongeveer 25 leden doen mee aan de NPC (=Nationale Pétanque Competitie). Dit houdt in dat ze van september t/m maart iedere 2 weken op zaterdagmiddag competitie spelen. Het eerste team doet dit op landelijk niveau, het 2e in de wijde regio, en het 3e speelt in Noord-Holland, de verste afstanden zijn bij hen Haarlem en Amsterdam-Noord.

We kunnen voor deze mooie competitie nog meer deelnemers gebruiken. Richard zal binnenkort nadere uitleg geven. Geef je alsjeblieft op als dit je wel wat lijkt.  Ook aan de huidige spelers wordt gevraagd: wil je komend seizoen weer meespelen?

Met vriendelijke groet,
Joke Duim,
Secretaris Langedijker Pétanque Club Les Mille Îles

Van de Penningmeester

Met dank aan Peter de Jong, kan ik melden dat de kabel op ca 4 m hoogte is aangebracht in de hal.
De borden die bevestigd waren aan de wand zijn verwijderd. Van de  reclame borden moeten foto’s gemaakt worden en op de Forex platen worden geprojecteerd. Ik stel voor dat er foto’s gemaakt worden van Omanido, Kantine commissie, NPC teams (3x) en verder van iedere groep die dat wil plus wat sfeer foto’s van de boules sport. Ik verwacht dat iedereen meewerkt aan het opleuken van onze hal.

Inmiddels zijn er informatieschermen geplaatst. De eerste verwelkoming voor een clinic is al op het grote scherm geplaatst. De rouwadvertentie van Ruud Ranzijn laten we zien tot na de crematie.
Richard, Peter de Jong en Joop houden zich bezig met de programmering van het systeem. Het kleinere scherm willen we gaan gebruiken voor toernooi uitslagen. Wanneer er ideeën zijn dan horen wij het graag.

Joop

Van de Wedstrijdsecretaris

NATIONALE PETANQUE COMPETITIE

Als je in Wikipedia zoekt naar de betekenis van NPC, dan krijg je te lezen non-player character. In de petanquesport heeft het echter een andere betekenis, nl. Nationale Petanque Competitie.

Een nationale competitie voor boulers in alle regio’s en op alle niveaus. Dat is het uitgangspunt van de Nationale Petanque Competitie (NPC). De NPC is een competitie tussen verenigingen met teams van minimaal 6 en maximaal 9 spelers. De competitie bestaat uit 14 speeldagen. Iedere speeldag bestaat uit opeenvolgend een ronde doubletten (drie partijen), een ronde tripletten (twee partijen) en een ronde doubletten (drie partijen). Zes spelers beginnen dus aan de wedstrijd. Per ronde mag er één keer gewisseld worden. In elke ronde mag de samenstelling van de equipes verschillend zijn. Zo mag je uiteindelijk maximaal negen spelers inzetten.

De periode waarin de competitie wordt gespeeld is half september tot en met eind maart. Het wordt meestal om de veertien dagen gespeeld. Alleen rond de Kerstdagen en Oud en Nieuw zijn er geen speldagen.

De topdivisie tot en met de 3e divisie is op nationaal niveau en de lagere divisies op regionaal niveau. De 6e divisie speelt voornamelijk tot de lijn Amsterdam-Haarlem. Almere vormt een uitzondering.

De competitie heeft een piramide vorm met bovenaan de topdivisie met één poule. Daaronder volgt de 2e divisie met 2 poules, de 3e divisie met 4 poules, 4e divisie met 8 poules, 5e divisie met 9 poules en de 6e divisie met 14 poules.. Hoe lager de divisie, hoe meer poules en hoe kleiner de reisafstanden zijn (in de meeste gevallen). Het streven is om iedere poule te vullen met acht teams.

Op https://nlpetanque.nl/wedstrijdsportnpc/ staat nog meer info over de NPC.

Met dit artikel willen we nagaan of er naast de huidige spelers nog meer interesse is voor deze competitie. In het eerste team zitten momenteel zeven spelers, in het tweede team acht en in het derde team twaalf. De laatste tijd zijn er druppelsgewijs een aantal leden bijgekomen. Hopelijk bestaat onder hen en uiteraard ook bij de overige leden interesse om aan deze competitie mee te doen. Met name voor diegenen, die wedstrijdgericht zijn, is dit startend in de zesde divisie een uitstekende uitdaging. Plezier moet voorop staan. Men moet zichzelf geen prestatiedruk opleggen. Wedstrijdervaring is belangrijk.
Wil je meer weten, voor vragen kun je altijd bij mij terecht.

Groetjes,
Richard

Portugese Maaltijd

Zoals jullie misschien weten zijn Ria en ik échte Portugal gangers .

Het volgende recept is een traditioneel Portugese maaltijd.Er zijn heel wat varianten mogelijk.
Het mooiste is het gerecht te serveren in een cataplana pan ( ik heb er twee, 1 gekocht in Portugal bij de macro op de pas van een medewerkster door mijn charme in de strijd te gooien 😂 de andere op de kop getikt bij een rommelmarkt) maar een grote braadpan volstaat ook.

Het lijkt een hele klus en dat is het ook maar als je dit voor je gasten maakt zullen ze het nog regelmatig op noemen.
Dus ga ervoor.

Bereiding cataplana

Recept voor Visstoofpot Portugal (Eenpans CATAPLANA variant) 

Bereidingstijd: 180 min 
Personen: 6 personen 

Ingrediënten 

-3 rode paprika’s, ontveld, ontzaad, in stukjes 
-500 gram filet van varkensvlees, in brokken van 3 cm 
-500 gram muis van kalfsvlees, in brokken van 3 cm 
-marinade van 6 eetlepels olijfolie-4 eetlepels gehakt korianderblad-5cc versgemalen zwarte peper en 3 cc zout 
-200 gram pancetta in blokjes 
-250 gram (Portugese)chorizo, ontveld in stukjes 
-2 rode lomboks, ontzaad en in kleine ringetjes 
-18 middelgrote garnalen, gepeld, ontdarmd 
-30 venusschelpjes, geschoond 
-6 sjalotjes, gesnipperd 
-6 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd 
-20 cm winterwortel, geschoond in blokjes 
-1 bleekselderij stengel, ontdraad in kleine blokjes 
-2 eetlepels mild paprikapoeder 
-1 takje tijm 
-2 blaadjes laurier in
-1 kilogram blik gepelde tomaten 
-6 middelgrote tomaten, ontveld, in plakken gesneden 
-3 eetlepels tomatenconcentraat 
-200 cc goede droge witte wijn  

Benodigdheden 

-mes 
-snijplank 
-flinke braadpanmet dikke bodem en deksel (type Straub, Creuset, enz) + gewichten om deksel extra te dichten 
-oven op 180°C (eerst voor de paprika’s en daarna voor het gerecht zelf 

Bereiding 

1) Marineer het varkensvlees en de kalfsmuis gedurende een 1/2 uur in de olijfolie-korianderblad-peper-zout. 

2) Bak in de braadpan het spek en de choriza zachtjes uit en voeg daar bij de uien, knoflook, wortel, bleekselderij, 2 scherpe pepers en laurier toe. Laat de uien zacht en glazig worden. Dan het paprikapoeder er bij en de tijm. Laat even goed doorbakken en roer regelmatig. 

3) Nu gaat de wijn er bij en 5 minuten later de tomaten uit blik en de gesneden tomaten met de lepels tomatenconcentraat. Weer met wat omroeren 5 minuten laten stoven. 

4) Nu gaat het vlees er bij en de paprika’s en eventueel nog een scheut wijn. 

5) Deksel op de pan + extra gewichten op het deksel en 2 uur in een oven op 180°C zetten 

6) Pan uit de oven halen. Controleren op gaarheid, smaak en dikte en evt. aanpassingen maken. 

Verdeel de garnalen en venusschelpen over het oppervlak en zet de pan weer 10 min. terug in de oven. Nogmaals controleren en weer 5 minuten in de oven zetten met de gewichten op het deksel. 

DIEN OP: Verdeel het gerecht over 6 voorverwarmde diepe borden met rijst of pasta en geef er een frisse salade bij en partjes citroen  (In Portugal eet men het met stukken brood) 

Peter de Jong

Over de agenda van de homepage

 

Als u met de muis op een agendapunt staat volgt er een zogenaamde ‘pop-up’. Hierin kunt u al bijzonderheden over dit agendapunt lezen. Als u hier vervolgens op klikt, volgt er een nieuw scherm met daarin de bijzonderheden van dit evenement. Zoals bijvoorbeeld hieronder.

de Vomar-klantenkaart actie

Spek je clubkas met Club is Koning sparen van Vomar!
Jij kunt de kas van L.M.I. eenvoudig en geheel kosteloos spekken! Dat doe je door je Klant-is-Koning kaart aan jouw club te koppelen en simpelweg bij het boodschappen doen je kaart te scannen bij de kassa. En het kost jou niets, want Vomar maakt elk kwartaal 0,5%* van het totaalbedrag aan boodschappen van alle gekoppelde Klant-is-Koning kaarten over aan de club.

Spaar nu mee voor jouw club!
Spaar je al met een geregistreerde Klant-is-Koning kaart voor jezelf en wil je meesparen voor je club?
Log dan in je online Klant-is-Koning kaart omgeving in en koppel je kaart aan jouw vereniging met de unieke Clubcode. Voor onze vereniging is dat MIZU2021.

Klik hier voor meer informatie.